Viata cu terapia anticoagulanta - Calatoriile

travel

Este important sa mentineti nivelul INR in intervalul terapeutic, inclusiv in timpul calatoriilor sau cand sunteti in concediu.  In caz contrar, va puteti expune unui risc crescut de sangerare sau coagulare, cum ar fi hemoragia sau accidentul vascular cerebral.

Pentru a va planifica mai bine calatoria, ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra despre modul in care puteti gestiona cel mai bine terapia dvs. anticoagulare in timp ce sunteti plecat. De exemplu, ati putea dori sa va masurati nivelurile INR inainte si dupa calatorie si, in functie de durata calatoriei, poate chiar in timp ce sunteti plecat.

Respectarea dietei si a stilului de viata in timpul calatoriilor poate fi o adevarata provocare. Persoanele care urmeaza terapie cu anticoagulante orale trebuie sa fie precaute si sa mentina consumul de alimente ce contin vitamina K cat mai apropiat de cel cu care sunt obisnuiti; aceeasi regula se aplica si pentru alcool. Modificarea climatului si a temperaturii poate fi, de asemenea, un stres pentru circulatia dumneavoastra sanguina, putand afecta coagularea.

Optiunea 1: Plecarea in concediu FARA monitorizarea terapiei anticoagulante

In cazul multor pacienti care merg in concediu, medicul lor efectueaza testul cu cateva zile inainte de plecare. Doza lor de anticoagulant oral este stabilita si acestia pot pleca in concediul mult asteptat.

Dupa cateva saptamani acestia revin pentru un nou test INR.  Este posibil sa descopere ca valorile lor sunt in afara intervalului.  Astfel poate incepe un ciclu de ajustare a dozei si repetarea testului, pentru care este necesar mai mult timp liber de la serviciu.

Optiunea 2: Plecarea in concediu si programarea testarii INR-ului la destinatie

Luand masurile necesare pentru a efectua testul INR la o clinica in timp ce sunteti in concediu, puteti reactiona imediat la orice modificari ale nivelurilor dvs. de coagulare.  Inconvenientul este ca trebuie sa va rapiti timp din concediul dvs. pentru a sta intr-o clinica sau intr-un laborator, in timp ce familia sau prietenii dvs. se distreaza de minune.  Totodata, datorita standardelor de testare diferite, consecventa testarilor ar putea sa nu fie cea mai buna.

Optiunea 3: Plecarea in concediu cu instrumentul CoaguChek XS

Daca luati cu dumneavoastra dispozitivul CoaguChek XS, veti putea reactiona imediat la eventualele modificari. Daca apar fluctuatii ale valorii dvs. INR, puteti observa imediat modificarea pe analizorul dvs. In acest caz puteti fie raporta rezultatul medicului dvs., sau, daca ati fost instruit sa procedati astfel, puteti modifica personal dozajul, daca este necesar. Testul dureaza cateva minute, asa ca va veti intoarce imediat pe plaja sau pe partii bucurandu-va de timpul alaturi de familie.  Si in ultimul rand, se mentine consecventa testelor, deoarece este acelasi dispozitiv CoaguChek XS pe care il utilizati si acasa. 

Sugestii practice:

Calatoriile cu avionul:  Asigurati-va ca luati cu dvs. la bord dispozitivul CoaguChek® XS. Analizorul CoaguChek® XS poate fi examinat cu razele X la aeroport fara a fi afectat. In plus, luand analizorul dvs. CoaguChek® XS si bandeletele in bagajul de mana reduceti stresul in cazul pierderii bagajului de cala.

Dupa sosirea la destinatie, puteti depozita bandeletele in flaconul original la temperatura camerei (analizorul CoaguChek® poate fi depozitat la o temperatura intre 2 si 30°C). Evitati asezarea analizorului in lumina directa a soarelui langa o fereastra sau expunerea acestuia la o umiditate de peste 85%.

“Pasaport catre Libertate”, vezi povestea Dianei